Van de voorzitter……de zomer is vroeg begonnen!

Hoewel de officiële zomer nog maar net is begonnen, lijkt het wel alsof we al twee zomermaanden achter de rug hebben. Jullie voorzitter heeft gezien zijn leeftijd inmiddels toch al zo’n vijftig voorjaren bewust meegemaakt, maar een dergelijk “voorjaar” is erg zeldzaam. Heeft dit alles toch te maken met de klimaatsverandering en/of de opwarming van de aarde? Ik heb er geen antwoord op, maar die discussie moeten we maar op een andere plek aangaan. Voor onze trainingen betekenen de flink hogere temperaturen uiteraard een stuk aanpassing, maar met onze bosrijke omgeving is daar ook altijd een mouw aan te passen. Zelf kan ik altijd erg genieten van de zomermaanden met haar lange avonden en lekkere temperaturen, laat dit maar nog maar even zo doorgaan. De extra zweetdruppeltjes heb ik en ik denk de meesten van ons er graag voor over.

Als gebruikelijk gaan we natuurlijk eerst wat terugblikken over onze aktiviteiten van de afgelopen maanden. Naast de deelname aan de Rabocup wedstrijden, waar onze leden nog steeds de nodige prijzen weghalen, hebben we dit voorjaar ook weer de nodige deelname gehad aan grotere hardloop activiteiten. Ik noem de snikhete marathon en halve marathon van Enschede, waar de temperatuur eind april echt op zomers peil lag en daardoor veel uitvallers kende. Hulde uiteraard aan degenen die de streep wel hebben gehaald (na erg te hebben afgezien)! Ook een zeer bijzondere prestatie dient hier nog te worden vermeld van onze ultra-loper Sjirk Overal, die in het Pinksterweekend de 230 (!) kilometer lange Elfstedentocht heeft gerend. Eigenlijk onvoorstelbaar dat een menselijk lichaam dit überhaupt aankan. Al hoewel ik zelf tijdens de voorbereiding meerdere malen tegen Sjirk heb gezegd dat wij dit soort ultieme wedstrijd-inspanningen als club niet willen stimuleren, feliciteer ik Sjirk uiteraard wel met zijn ongelooflijke prestatie! Op een ander niveau, maar niet minder belangrijk, hield onze club op zondag 3 juni jl. haar Run Bike Brunch. Een flinke groep leden, een leuk parcours en een heerlijke brunch waren de ingrediënten voor een geslaagd evenement. Uiteraard dank aan alle organisatoren voor de voorbereiding en organisatie van die mooie clubdag.

Na de terugblik gaan we ook weer vooruitkijken. De echte vakantiemaanden komen er aan, al hebben we zoals gezegd al het nodige vakantieweer gehad. Een dergelijke vakantieperiode vraagt altijd weer de nodige improvisatie van het trainerscollectief om de trainingen te verzorgen, dit zal deze zomer niet anders zijn. Want helaas moeten we constateren dat er momenteel een flink aantal trainers zijn uitgevallen voor korte of middellange termijn, al dan niet met vervelende blessures. Dit alles zal zeker in de schoolvakantie-piek nog extra creativiteit van de trainers en ons allemaal vragen om de trainingen te kunnen verzorgen. Uiteraard vragen wij als bestuur hiervoor jullie begrip.

Zoals gebruikelijk gaan de trainingen op zondag en woensdag gewoon door, niet in de laatste plaats voor die leden die zich zullen storten op één of andere najaarsmarathon. Het fenomeen Berenloop (Terschelling) heb ik al meermalen horen langskomen. Eén ding scheelt, dan zal het ongetwijfeld minder warm zijn.

Na de zomervakantie hebben we uiteraard ook nog de Run van Winschoten op de kalender. Na het éne team van vorig jaar hebben we dit jaar met team coördinator Paul Stalma afgesproken dat we alleen maar meedoen als er tenminste twee teams aan de start te komen. Dit is nog wel een uitdaging, maar bij deze roep ik ieder op, zeker ook onze leden van de C-groep, om zich aan te melden. Het gaat zeker niet om de snelheid, we maken gewoon twee gelijkwaardige teams, waarbij die dan gelijktijdig (en een beetje tegen elkaar) lopen en zich niet druk hoeven te maken over de eindtijd. Meedoen aan dit altijd gezellige evenement is belangrijker dan winnen. En ik spreek uit ervaring!.

Tenslotte nog even een (klein) mijlpaaltje. Zoals de meeste wel weten is er iedere maandagavond een bootcamp-training onder leiding van Rieta Leistra-Fidder. Inmiddels is er toch wel een vast groepje ontstaan van 12-15 leden die hier met veel plezier aan deelnemen. Op maandag 2 juli bestaat dit gebeuren precies één jaar! Rieta uiteraard dank voor jouw inzet in deze! Maar ook voor de mensen die wel nieuwsgierig zijn maar nog wat twijfelen om mee te doen, schroom niet om eens een avondje langs te komen, op elk niveau kun je instappen. Rieta zorgt er wel voor dat je op een verantwoorde manier “instroomt” in de groep. Ook hier zeg ik: van harte aanbevolen!

Tenslotte, onze ziekenboeg is de laatste tijd zorgelijk gegroeid. In een aantal geval zijn er best ernstige zaken geconstateerd, waar onzekerheid en zware behandelingen bij horen. Mede namens het hele bestuur wens ik al onze zieke leden, maar ook onze geblesseerden sterkte, beterschap en herstel toe en hoop ook de komende (zomer)-weken veel leden te mogen ontmoeten tijdens onze zomertrainingen, op de mooiste “buitenbaan” van Noord-Drenthe!

Klaas Wildeboer