‘t Is weer voorbij die mooie zomer……

Bij de vorige seizoenswisseling, in juni van dit jaar was ik al enthousiast over het prachtige voorjaar dat wij toen achter de rug hadden en dat heeft zich in de zomermaanden voortgezet, zo weten wij inmiddels. Extreme warmte, extreme droogte, record na record sneuvelde in ons kleine landje. Even los van die paar extreem hete dagen moet ik zeggen dat het mij erg goed is bevallen. Wel is het voor de natuur zwaar geweest, getuige de vele vroeg vallende bladeren en de vele dorre akkers. Logisch dat onze agrarische vrienden ook liever wat meer regen hadden willen hebben. Maar gelukkig hebben wij als Loopgroep tijdens die vele zomertrainingen in de warmte altijd door kunnen trainen, al moesten de programma’s hierop wel worden aangepast. En natuurlijk zijn er heel wat extra zweetdruppeltjes van onze voorhoofden gevallen, dat spreekt voor zich.

In mijn voorzitterspraatje is het een goede gewoonte terug te blikken op de diverse activiteiten. Zo stonden er uiteraard wat minder wedstrijden op het programma, dat is gebruikelijk in de zomerperiode, maar wij stonden als Loopgroep wel weer met 3(!) teams bij de Run van Winschoten, dat was lange tijd niet meer het geval geweest. Weliswaar met een paar invallers van buiten onze vereniging, maar toch. Ook leuk voor de vaste organisatoren Paul Stalma en Gerrit en Ria van Dam, die hierdoor volop aan de bak moesten in de begeleiding en de verzorging van alle deelnemers. Het weer werkte goed mee, niet bloedheet, maar goed hardloopweer, ondanks de stevige wind. De deelnemers liepen in 3 teams feitelijk ook nog tegen elkaar, aangezien de indeling zodanig had plaatsgevonden dat alle teams ongeveer gelijk zouden eindigen. Een leuk principe! Een geslaagde Run derhalve en zeker weer voor herhaling vatbaar met een dergelijke belangstelling. De organisatoren uiteraard weer grote dank voor jullie inzet!

Ruim een week na de Run van Winschoten stond de tweejaarlijkse trainingsdag op de rol. Het organisatie-comité, ik noem toch maar even hun namen: Ineke Berghuis, Dick Tromp, Kor Lutje en Sandra Timmerman, hadden Breeland in Annen als uitgangspunt gekozen, van waaruit in teamverband allerlei opdrachten moesten uitgevoerd om ingrediënten te verzamelen die weer gebruikt moesten worden voor het maken van een heerlijke soep. Niet alle opdrachten waren even eenvoudig te realiseren, maar uiteindelijk stonden er 4 pannen met soep te pruttelen op de vuren. De koks van Breeland moest alle soepen proeven en uiteindelijk bepalen welke het lekkerste was. De deelnemers konden intussen genieten van de door het comité zelf bereidde lunch die ons allemaal heerlijk smaakte. Natuurlijk kwam er een winnaar uit de bus en dat team (ze zijn op de foto gezet) zal over twee jaar het genoegen smaken de trainingsdag te organiseren. Een leuke uitdaging. Ook hier uiteraard weer veel dank aan de organisatoren voor het vele verrichte werk!

Dan een vooruitblik naar de herfst. Geen clubmarathon dit jaar, dat doen we weer in 2019. Het marathon-comité heeft de Duitse stad Dresden uitgekozen zoals de meesten inmiddels hebben vernomen. Maar wel de nodige deelname van onze clubleden aan de diverse najaarswedstrijden, zowel voor de hele als de halve marathon. Er wordt deelgenomen in Amsterdam, maar ook bij de Berenloop in Terschelling staat een grote afvaardiging van Loopgroep de Drentsche Aa aan de start. Volgens mij gaat de C-groep daar massaal meedoen aan de halve marathon. Uiteraard alvast ieder heel veel succes gewenst met de voorbereidingen en natuurlijk op de wedstrijd-dag zelf!

Ook de Zuidlaardermarkt-loop staat er weer aan te komen, dit jaar op 13 oktober. Voor het eerst onder de vlag van het Rabocup circuit. We zijn benieuwd. Qua deelname is het jammer dat we dit jaar weer in het zelfde weekend zitten als de grote 4 Mijl van Groningen, maar vooruit, we moeten ook een beetje uitgaan van de eigen kracht. Het wordt weer een heel hardloopfestijn voor alle leeftijden, van jong tot oud. Van de organisatie begreep ik dat er nog dringend behoefte is aan de nodige hekbewakers, dus wie niet meedoet en tijd heeft, geef je op! Ook (oudere) kinderen, vrienden en bekenden mogen hiervoor worden gemobiliseerd.

Tenslotte onze zieken en geblesseerden. Tijdens de trainingsdag trof ik tot mijn genoegen een paar mannelijke leden die een hele lastige tijd achter de rug hebben gehad qua gezondheid, maar die gelukkig weer flink herstellen. Dat is bemoedigend. Ook de andere zieke en geblesseerde leden wens ik vlot herstel en beterschap toe! Voor alle anderen uiteraard ook een mooie herfstperiode met veel loopplezier toegewenst!

Klaas Wildeboer